Eliberarea actului de identitate la expirarea termenului de valabilitate

Este important să ştii dacă actul de identitate se apropie de limita de expirare, îl poţi schimba doar în ultimele 6 luni de valabilitate dar nu trebuie să depăşesti ultimele 15 zile ale termenului de valabilitate. Altfel, esti pasibil de o amenda, cuprinsă în acest moment între 40 şi 80 lei. Dacă data expirării este într-o zi nelucrătoare (ex. duminică a expirat, mă prezint luni – plătesc amendă, dacă te duci vineri nu ai amendă), trebuie să fi atent să mergi înainte de aceasta.

Te invităm să cunoşti ce trebuie să faci la EXPIRAREA TERMENULUI DE VALABILITATE a actului de identitate,

Acte necesare:

Pentru preschimbarea actului de identitate expirat ai nevoie de:
1. actul de identitate expirat sau care va expira plus vechea carte de alegător
2. certificatul de naştere (original şi fotocopie)
3. DUPĂ CAZ, în funcţie de situaţia în care te afli
4. certificat de căsătorie (original şi fotocopie)
5. sentinţa de divorţ definitivă şi irevocabilă/ certificat de divorţ (original şi fotocopie)
6. certificat de deces al soţului/soţiei, (original şi fotocopie)
7. certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani (original şi fotocopie)
4. actul prin care se face dovada spaţiului în care locuieşti(original si fotocopie).
5. chiar dacă eşti major, în cazul în care domiciliul din cartea de identitate va fi cel al părinţilor, va fi nevoie să fi însoţit de unul dintre ei.
6. dacă domiciliul este al unei alte persoane (prin luare în spatiu), va trebui să fii însoţit de proprietarul domiciliului.
7. există şi posibilitatea ca proprietarul domiciliului să nu fie prezent fiind  suficientă o declaraţie a acestuia de luare în spaţiu plus actul de proprietate, care poate fi dată în faţa poliţistului de ordine  publică din mediul rural, a notarului public ori a funcţionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României.
5. Chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 lei) se achită la Biroul Unic al Serviciilor Publice, situat în mun.Turda, Piata 1 Decembrie 1918, nr. 31-33, jud.Cluj.